Aktuality - Věda a výzkum

Baltický jantar

Vědcům z ČZU se povedlo popsat úplně novou čeleď Yantaromyiidae.

(NE)KVALITA na první pohled

Sledujete číselná označení vajec v obchodech? Někdy kvalitu vejce napoví už barva skořápky.

Na jehličí ustláno

Kůrovec, eroze, ztráta biodiverzity – i to mohou přinést smrkové monokultury. Vědci se rozhodli podívat na problematiku smrkových lesů doslova do hloubky.

Přírodní látky jako prevence vzniku migrény

Akutní bolest hlavy, kterou trpí na světě každý desátý člověk. Podle vědců mohou ve vývoji léčiv sehrát klíčovou roli přírodní látky i „hormon spánku“.

Když ptáci hrají všemi barvami

Následující studie vás přesvědčí, že pestrobarevné peří není pro ptactvo jen módním doplňkem.

Ani kapka

Vědci pomáhají řešit potíže se suchem ve východní Evropě.

Objev na Balkáně

Dosud nepopsané látky se podařilo objevit vědcům v rostlinném druhu z Bulharska.

Zmutovaní roztoči

Vynalézavost některých živočišných druhů nás nepřestává udivovat. Přečtěte si článek o mutující populaci roztoče, který napadá české úly.

Projekt DRIFT FOOD (Era Chairs)

Uspěli jsme v prestižní výzvě ERA Chairs evropského programu H2020 !

Na závěr přidáme houby

Houby nepatří jen do lesa, najdeme je všude kolem nás. O tom, že nám mohou nabídnout více než omáčku, Vás přesvědčí tým našich vědců.

Sociálně deprivovaní raci

Předčasné odloučení od matky může mít negativní vliv na vývoj dítěte. Máme citové potřeby jen my? Naši vědci otestovali chování sociálně deprivovaných raků.

Slepice nebo vejce?

Skáčete pro pírko přes plot, ale nechcete naletět? Dnešní doba nabízí spotřebitelům spoustu možností a někdy může být obtížné se rozhodnout.

Kapradiny ve stresu

Na stres reaguje každý trochu jinak a neplatí to pouze u lidí. Studie otestovala, proč některé druhy kapradin snesou více než ostatní.

Hnůj, na kterém něco smrdí

Jak dlouho vydrží v půdě nebezpečné organické látky? A odkud se tam vlastně berou? Vědci pozorovali půdní procesy za pomoci speciálních „rhizoboxů“.

Karotenoidy v pšenici

Díky tepelné úpravě můžeme dosáhnout lepší chuti, konzistence a trvanlivosti potravin. Zároveň se připravujeme o celou řadu žádoucích látek, které se během úprav vytrácí.

Krávy na STK

Kromě mléka a masa nám krávy dávají také slušnou porci metanu. Přečtěte si práci našich vědců, kteří se pokusili omezit tvorbu emisí změnou kravského jídelníčku.

Byliny v boji s krvežíznivým červem

Budoucností v tlumení nebezpečných parazitů je přírodní směs bylin. Testy na jehňatech přinesly našim vědcům skvělé výsledky.

EKOzy

Jestli „eko“ znamená lepší, se rozhodli otestovat naši vědci. Ve studii porovnali druhy a množství endoparazitů u koz v ekologických a konvenčních chovech.

Ptačí inkubátory

Unikátní studie experimentálně testovala přirozené způsoby inkubace vajec, získané poznatky nyní mohou pomoci snížit rizika infekce v komerčních chovech.

Antilopy na talíři

Jak chutná maso antilop? Chov divokých zvířat by mohl přinést řešení pro hladovějící Afriku. 

Prestižní publikace vydané v roce 2019

Prestižní publikace Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze vydané v roce 2019

Úspěch na mezinárodní studentské konferenci ELLS

Ing. Josef Soukup (doktorand KMVD) se umístil na prvním místě v kategorii Global One Health na mezinárodní studentské konferenci ELLS (Wageningen University and Research)

Článek o působení přírodních látek na bakterii E. coli.

Tým docenta Kloučka publikoval v prestižním časopise Scientific Reports článek o působení přírodních látek na bakterii E. coli.

ČZU mezi evropskými velkými výzkumnými infrastrukturami

ČZU v Praze bude v rámci METROFOOD-RI zahrnuta na cestovní mapu velkých výzkumných infrastruktur ESFRI 2018

English ☰ Menu