Aktuality - Věda a výzkum

Senzorické hodnocení rajčat

firmou Naše rajče

Projekt METROFOOD-EP

Posun výzkumné infrastruktury METROFOOD-RI do fáze „Early Stage Implementation“ má zajistit dílčí projekt METROFOOD-EPI v rámci programu Horizont Evropa. 

Zlatá medaile pro tým na Mezinárodním salónu vynálezů a inovačního podnikání

Certifikovaná metodika byla oceněna zlatou medailí na mezinárodním salónu vynálezů a inovačního podnikání v říjnu 2023 v Kišiněvě.

Iniciativa zaměřená na sběr kuchyňského oleje

Skupina ORLEN Unipetrol, ORLEN UniCRE, ČVUT v Praze a ČZU v Praze spustili projekt, jehož cílem je zkoumání možností využití upotřebeného kuchyňského oleje a jeho efektivní přeměny v biopalivo a petrochemikálie.

Změna klimatu ohrožuje produkci aromatického chmele v Evropě

Vědecký článek: Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva....

Lokální kvalita ovzduší – věc veřejná

Kvalita ovzduší se dotýká každého z nás. Mělo by tedy být v zájmu celé společnosti, aby diskuse o této problematice vstoupila v širší veřejnost. Publikace - Lokální kvalita ovzduší.

Ohlédnutí za XVII. evropským ichtyologickým kongresem

Ohlédnutí za Evropským ichtyologickým kongresem, který se konal 4 - 8. září 2023

51. ročník Symposia o nových směrech výroby a hodnocení potravin

CzechFoodChem se koná ve dnech 22.-24. května 2023 ve Skalském Dvoře u Bystřice nad Pernštejnem.

Cena předsedy GA ČR pro Dr. Asa Gholizadeh

Cenu předsedy GA ČR za vynikající základní výzkum v kategorii Vědy o neživé přírodě obdržela M.Sc. Asa Gholizadeh, Ph.D. z katedry pedologie a ochrany půd. Aktualizace 22.11.2022.

Projekt OP PIK - Univerzální systém kolaborativních dronů

Vývojový projekt bezpilotního letadla (UAV) a jeho kolaborujících součástí na vodě, zemi či vzduchu. Poskytovatel: EU a MPO.

Studentská soutěž krajinářské architektury v německém Quedlinburgu

Student krajinářské architektury uspěl v konkurenci soutěžících z německých vysokých škol.

Jako vejce vejci

Který systém ustájení je vhodnější z hlediska zdravotního stavu a kvality vajec pro původní plemena slepic?

Pivo v ohrožení

Může extrémní počasí ohrozit i produkci oblíbeného nápoje?

Vermikompostování

Kde se vzala Kalifronská žížala a co je to ten žížalí čaj? 

Zázrak života

Jak probíhá mikroskopický závod, ve kterém jde doslova o život a co v něm hraje roli? 

Jak ubránit skleník bez chemie

Fungují jako dva v jednom. AHL molekuly působí jako ekologický pesticid i hnojivo. 

Vědci objevili nový druh bakterie

Jmenuje se F. felis a můžete ji mít klidně doma. Objevená bakterie je totiž častou příčinou chronické bronchitidy u domácích koček.

Algoritmus, který dokáže z vína určit odrůdu i zbytkový cukr

Vědci z FPPZ přišli s nástrojem pro kontrolu pravosti českých odrůdových vín

15. Symposium Společnosti pro Probiotika a Prebiotika

Celodenní symposium se bude konat 30. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze 6. 

Konference International Society for Equitation Science

Organizace International Society for Equitation Science (ISES) sdružuje nejen vědce zabývající se tímto vědním oborem, ale také členy jezdecké odborné veřejnosti a univerzitní studenty souvisejících oborů. 

První evropská pšenice s černými zrny

Evropa má svou první odrůdu pšenice s černým zrnem. Nová středně raná odrůda byla registrována pod názvem AF ZORA a na jejím šlechtění se kromě Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži podílelo také několik zaměstnanců Katedry chemie FAPPZ.  

Račí invaze

Rak červenoklepetý je druhým ekonomicky nejzajímavějším rakem na světě. Co se může stát, když raci uniknou z chovů do volné přírody nebo jsou dokonce záměrně vypouštěni?

Sarkocysty a afričtí ptáci turako

Vědci v importovaných exotických ptácích objevili dosud neznámý druh parazita.

Optimalizace půdních bloků

Optimalizace půdních bloků z hlediska eliminace degradace životního prostředí a zajištění podmínek pro využití precizního zemědělství.

Euromal 2021

Katedra zoologie a rybářství České zemědělské univerzity v Praze hostí mezinárodní vědeckou konferenci Euromal 2021 – Devátý evropský kongres malakologických společností.

Ceny ministra zemědělství

Ve čtvrtek 26. 8. 2021 v rámci výstavy Země živitelka byly předány ocenění mimořádných výsledků výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2021 - Ceny ministra zemědělství.

Chmelařský den

Na Chmelařském dni 12.8.2021 bylo prezentováno několik nových strojů.

Nově vynalezená technologie inspirovaná světem rostlin

Vědci z ČZU vyvinuli zcela nový mezoporézní materiál na bázi oxidu křemičitého pro řízené uvolňování aktivních látek. 

Ryby závislé na drogách?

Znečištění vodních ekosystémů má negativní dopad pro populace volně žijících organismů a v konečném důsledku i pro lidskou společnost. Pervitin....?
Citovanost článku.

Daleko od domova

V průměru opouští řeky západního Ghátu v Indii denně více než 148 sekavek proužkovaných v rámci obchodu s akvarijními rybami.

Naše pole (Nabočany)

Tradiční účast týmu Centra precizního zemědělství na celostátní přehlídce polních pokusů v Nabočanech

Země ledu

Navštivte nejchladnější kontinent a jeho pro nás prazvláštní obyvatele.

Jídlo jako lék. Nebo ne?

Vědci zjistili, že palmový olej snižuje účinnost některých druhů antibiotik. 

Na skok za koňmi

Kolik jezdců by měl kůň ideálně vystřídat a kdy je vůbec nejúspěšnější?

Do Finska na křídlech sýců rousných

Data sbíraná přes 40 let pomohla objasnit pokles finské populace sov. 

Budoucnost patří bioplynu

Víte, jakou roli má při jeho produkci kukuřice?

Zapomenutý kontaminant

Thallium jako zabiják, který unikal naší pozornosti. 

Řebčík královský

Ozdoba zahrádky i drsný horal. Jak některé rostliny zvládají nepředvídatelné počasí? 

Jak samota dělá z telat pesimisty

Ačkoliv pro nás se jedná o novinku, hospodářská zvířata v izolaci často nedobrovolně stráví velkou část svého života.

Strava budoucnosti

Zapomeňte na amarouny. Potrava naší budoucnosti má šest nohou a tykadla.

Je libo kozí sýr?

Jedni je milují, druzí nenávidí. Výrobky z kozího mléka dělí díky své charakteristické chuti a vůni společnost na dva tábory.

Pomozme přírodě vstát z popela

Pokud chceme brát, musíme umět i dávat. U zemědělské půdy to platí dvojnásob.

Umyj se, mývale!

Myslíte, že medvídek mýval dostojí svému jménu? Podívejte se společně s námi, jak je na tom tahle roztomilá šelma s parazity.

Aby delfínům bylo zase do smíchu

Po staletí ohrožujeme přírodu svými nejrůznějšími vynálezy. Teď je čas na ty, které jí mohou pomoci.

Švábi

Hmyz, který vědcům nasadil brouka do hlavy.

Nově popsaný druh bifidobakterie u opic

Pět nově popsaných druhů bifidobakterií u opic ze ZOO Olomouc a Liberec

Vrba

Pohádkový strom, který zachytí tajná přání i toxické polutanty.

Král jedů a DNA

Co může spojovat stárnutí a otravu arsenem?

Mozaika genů

Podívejte se s námi zblízka na živočišné hybridy českých vod.

Mají se jako prasata v žitě?

Rozsáhlá studie porovnala, jak zdravá a šťastná jsou zvířata v různých typech ekologických chovů.

Nebezpečná poušť

Představili jste si hady a škorpióny? Kdepak, největší nebezpečí mohou být lidským očím úplně skrytá.

Z Humpolce do Kamerunu

Je lehký, dobře vodivý a používá se po celém světě. Hliník však pro organismy nese také velká rizika.

Podivný případ parazita s „Jekyll & Hyde“ charakterem

Mezinárodní spolupráce v zájmu odhalování imunomodulačních procesů lidského parazita

1. český společný DIAKONGRES pro pacienty a lékaře

12. 9. 2020 se koná na ČZU 1.český společný DIAKONGRES

Nový druh bifidobakterie

Nově popsaný druh bifidobakterie izolovaný z trávicího traktu štěněte: Bifidobacterium canis sp. nov.

Hnojit, či nehnojit? To je oč tu běží!

Vědci testovali vliv hnojení na nutriční složení lučního porostu.

Co skrývá peří

Vývoj vědy nám umožňuje dívat se čím dál hlouběji, to důležité ale občas nalezneme přímo na povrchu.

Mlsné žížaly

Vlastnosti půdy výrazně ovlivňuje její makrofauna. Co nejvíc chutná žížalám? Jejich chutě nám napoví, které stromy vysazovat do nových lesů.

Recept na nesmrtelnost

Ještě před pár lety se to zdálo jako science-fiction. Transplantace buněk, CRISPR i nesmrtelní jedinci.

Baltický jantar

Vědcům z ČZU se povedlo popsat úplně novou čeleď Yantaromyiidae.

(NE)KVALITA na první pohled

Sledujete číselná označení vajec v obchodech? Někdy kvalitu vejce napoví už barva skořápky.

Na jehličí ustláno

Kůrovec, eroze, ztráta biodiverzity – i to mohou přinést smrkové monokultury. Vědci se rozhodli podívat na problematiku smrkových lesů doslova do hloubky.

Přírodní látky jako prevence vzniku migrény

Akutní bolest hlavy, kterou trpí na světě každý desátý člověk. Podle vědců mohou ve vývoji léčiv sehrát klíčovou roli přírodní látky i „hormon spánku“.

Když ptáci hrají všemi barvami

Následující studie vás přesvědčí, že pestrobarevné peří není pro ptactvo jen módním doplňkem.

Ani kapka

Vědci pomáhají řešit potíže se suchem ve východní Evropě.

Objev na Balkáně

Dosud nepopsané látky se podařilo objevit vědcům v rostlinném druhu z Bulharska.

Zmutovaní roztoči

Vynalézavost některých živočišných druhů nás nepřestává udivovat. Přečtěte si článek o mutující populaci roztoče, který napadá české úly.

Projekt DRIFT FOOD (Era Chairs)

Uspěli jsme v prestižní výzvě ERA Chairs evropského programu H2020 !

Na závěr přidáme houby

Houby nepatří jen do lesa, najdeme je všude kolem nás. O tom, že nám mohou nabídnout více než omáčku, Vás přesvědčí tým našich vědců.

Sociálně deprivovaní raci

Předčasné odloučení od matky může mít negativní vliv na vývoj dítěte. Máme citové potřeby jen my? Naši vědci otestovali chování sociálně deprivovaných raků.

Slepice nebo vejce?

Skáčete pro pírko přes plot, ale nechcete naletět? Dnešní doba nabízí spotřebitelům spoustu možností a někdy může být obtížné se rozhodnout.

Kapradiny ve stresu

Na stres reaguje každý trochu jinak a neplatí to pouze u lidí. Studie otestovala, proč některé druhy kapradin snesou více než ostatní.

Hnůj, na kterém něco smrdí

Jak dlouho vydrží v půdě nebezpečné organické látky? A odkud se tam vlastně berou? Vědci pozorovali půdní procesy za pomoci speciálních „rhizoboxů“.

Karotenoidy v pšenici

Díky tepelné úpravě můžeme dosáhnout lepší chuti, konzistence a trvanlivosti potravin. Zároveň se připravujeme o celou řadu žádoucích látek, které se během úprav vytrácí.

Krávy na STK

Kromě mléka a masa nám krávy dávají také slušnou porci metanu. Přečtěte si práci našich vědců, kteří se pokusili omezit tvorbu emisí změnou kravského jídelníčku.

Byliny v boji s krvežíznivým červem

Budoucností v tlumení nebezpečných parazitů je přírodní směs bylin. Testy na jehňatech přinesly našim vědcům skvělé výsledky.

EKOzy

Jestli „eko“ znamená lepší, se rozhodli otestovat naši vědci. Ve studii porovnali druhy a množství endoparazitů u koz v ekologických a konvenčních chovech.

Ptačí inkubátory

Unikátní studie experimentálně testovala přirozené způsoby inkubace vajec, získané poznatky nyní mohou pomoci snížit rizika infekce v komerčních chovech.

Antilopy na talíři

Jak chutná maso antilop? Chov divokých zvířat by mohl přinést řešení pro hladovějící Afriku. 

Nejprestižnější publikace za rok 2018

Nejprestižnější publikace Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze za rok 2018

Prestižní publikace vydané v roce 2019

Prestižní publikace Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze vydané v roce 2019

Úspěch na mezinárodní studentské konferenci ELLS 2018

Ing. Josef Soukup (doktorand KMVD) se umístil na prvním místě v kategorii Global One Health na mezinárodní studentské konferenci ELLS (Wageningen University and Research)

Článek o působení přírodních látek na bakterii E. coli.

Tým docenta Kloučka publikoval v prestižním časopise Scientific Reports článek o působení přírodních látek na bakterii E. coli.

ČZU mezi evropskými velkými výzkumnými infrastrukturami

ČZU v Praze bude v rámci METROFOOD-RI zahrnuta na cestovní mapu velkých výzkumných infrastruktur ESFRI 2018

Odborníci z fakulty v hledáčku médií, hlavní téma: kůrovec

Nová látka proti kůrovci, kterou objevili odborníci z VÚRV (Ing. V.Stejskal s kolegy), FAPPZ (doc. M.Zouhar, Ing. M.Maňasová, prof. P.Ryšánek) a z Draslovky Kolín - Ing. J.Hnátek

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.