firmou Naše rajče
Zveme Vás 8. června 2024 na naučnou stezku do Netluk
Posun výzkumné infrastruktury METROFOOD-RI do fáze „Early Stage Implementation“ má zajistit dílčí projekt METROFOOD-EPI v rámci programu Horizont Evropa.
Jak dobře rozumíte svému psovi? Zmíněná studie - odkaz na fulltext
Certifikovaná metodika byla oceněna zlatou medailí na mezinárodním salónu vynálezů a inovačního podnikání v říjnu 2023 v Kišiněvě.
Skupina ORLEN Unipetrol, ORLEN UniCRE, ČVUT v Praze a ČZU v Praze spustili projekt, jehož cílem je zkoumání možností využití upotřebeného kuchyňského oleje a jeho efektivní přeměny v biopalivo a petrochemikálie.
Vědecký článek: Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva....
Kvalita ovzduší se dotýká každého z nás. Mělo by tedy být v zájmu celé společnosti, aby diskuse o této problematice vstoupila v širší veřejnost. Publikace - Lokální kvalita ovzduší.
Ohlédnutí za Evropským ichtyologickým kongresem, který se konal 4 - 8. září 2023
CzechFoodChem se koná ve dnech 22.-24. května 2023 ve Skalském Dvoře u Bystřice nad Pernštejnem.
Cenu předsedy GA ČR za vynikající základní výzkum v kategorii Vědy o neživé přírodě obdržela M.Sc. Asa Gholizadeh, Ph.D. z katedry pedologie a ochrany půd. Aktualizace 22.11.2022.
22.-26.8.2022 - kongres European Congress of Conservation Biology.
Vývojový projekt bezpilotního letadla (UAV) a jeho kolaborujících součástí na vodě, zemi či vzduchu. Poskytovatel: EU a MPO.
Student krajinářské architektury uspěl v konkurenci soutěžících z německých vysokých škol.
Který systém ustájení je vhodnější z hlediska zdravotního stavu a kvality vajec pro původní plemena slepic?
Může extrémní počasí ohrozit i produkci oblíbeného nápoje?
Kde se vzala Kalifronská žížala a co je to ten žížalí čaj?
Jak probíhá mikroskopický závod, ve kterém jde doslova o život a co v něm hraje roli?
Fungují jako dva v jednom. AHL molekuly působí jako ekologický pesticid i hnojivo.
Jmenuje se F. felis a můžete ji mít klidně doma. Objevená bakterie je totiž častou příčinou chronické bronchitidy u domácích koček.
Vědci z FPPZ přišli s nástrojem pro kontrolu pravosti českých odrůdových vín
Celodenní symposium se bude konat 30. listopadu 2021 v Ústřední vojenské nemocnici v Praze 6.
Organizace International Society for Equitation Science (ISES) sdružuje nejen vědce zabývající se tímto vědním oborem, ale také členy jezdecké odborné veřejnosti a univerzitní studenty souvisejících oborů.
Evropa má svou první odrůdu pšenice s černým zrnem. Nová středně raná odrůda byla registrována pod názvem AF ZORA a na jejím šlechtění se kromě Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži podílelo také několik zaměstnanců Katedry chemie FAPPZ.
Rak červenoklepetý je druhým ekonomicky nejzajímavějším rakem na světě. Co se může stát, když raci uniknou z chovů do volné přírody nebo jsou dokonce záměrně vypouštěni?
Vědci v importovaných exotických ptácích objevili dosud neznámý druh parazita.
Optimalizace půdních bloků z hlediska eliminace degradace životního prostředí a zajištění podmínek pro využití precizního zemědělství.
Katedra zoologie a rybářství České zemědělské univerzity v Praze hostí mezinárodní vědeckou konferenci Euromal 2021 – Devátý evropský kongres malakologických společností.
Ve čtvrtek 26. 8. 2021 v rámci výstavy Země živitelka byly předány ocenění mimořádných výsledků výzkumu a experimentálního vývoje za rok 2021 - Ceny ministra zemědělství.
Na Chmelařském dni 12.8.2021 bylo prezentováno několik nových strojů.
Vědci z ČZU vyvinuli zcela nový mezoporézní materiál na bázi oxidu křemičitého pro řízené uvolňování aktivních látek.
Znečištění vodních ekosystémů má negativní dopad pro populace volně žijících organismů a v konečném důsledku i pro lidskou společnost. Pervitin....?
Citovanost článku.
V průměru opouští řeky západního Ghátu v Indii denně více než 148 sekavek proužkovaných v rámci obchodu s akvarijními rybami.
Tradiční účast týmu Centra precizního zemědělství na celostátní přehlídce polních pokusů v Nabočanech
Vědci zjistili, že palmový olej snižuje účinnost některých druhů antibiotik.
Kolik jezdců by měl kůň ideálně vystřídat a kdy je vůbec nejúspěšnější?
Data sbíraná přes 40 let pomohla objasnit pokles finské populace sov.
Víte, jakou roli má při jeho produkci kukuřice?
Thallium jako zabiják, který unikal naší pozornosti.
Ozdoba zahrádky i drsný horal. Jak některé rostliny zvládají nepředvídatelné počasí?
Ačkoliv pro nás se jedná o novinku, hospodářská zvířata v izolaci často nedobrovolně stráví velkou část svého života.
Zapomeňte na amarouny. Potrava naší budoucnosti má šest nohou a tykadla.
Jedni je milují, druzí nenávidí. Výrobky z kozího mléka dělí díky své charakteristické chuti a vůni společnost na dva tábory.
Pokud chceme brát, musíme umět i dávat. U zemědělské půdy to platí dvojnásob.
Myslíte, že medvídek mýval dostojí svému jménu? Podívejte se společně s námi, jak je na tom tahle roztomilá šelma s parazity.
Po staletí ohrožujeme přírodu svými nejrůznějšími vynálezy. Teď je čas na ty, které jí mohou pomoci.
Pět nově popsaných druhů bifidobakterií u opic ze ZOO Olomouc a Liberec
Co může spojovat stárnutí a otravu arsenem?
Podívejte se s námi zblízka na živočišné hybridy českých vod.
Rozsáhlá studie porovnala, jak zdravá a šťastná jsou zvířata v různých typech ekologických chovů.
Představili jste si hady a škorpióny? Kdepak, největší nebezpečí mohou být lidským očím úplně skrytá.
Je lehký, dobře vodivý a používá se po celém světě. Hliník však pro organismy nese také velká rizika.
Mezinárodní spolupráce v zájmu odhalování imunomodulačních procesů lidského parazita
12. 9. 2020 se koná na ČZU 1.český společný DIAKONGRES
Nově popsaný druh bifidobakterie izolovaný z trávicího traktu štěněte: Bifidobacterium canis sp. nov.
Vědci testovali vliv hnojení na nutriční složení lučního porostu.
Vývoj vědy nám umožňuje dívat se čím dál hlouběji, to důležité ale občas nalezneme přímo na povrchu.
Vlastnosti půdy výrazně ovlivňuje její makrofauna. Co nejvíc chutná žížalám? Jejich chutě nám napoví, které stromy vysazovat do nových lesů.
Ještě před pár lety se to zdálo jako science-fiction. Transplantace buněk, CRISPR i nesmrtelní jedinci.
Vědcům z ČZU se povedlo popsat úplně novou čeleď Yantaromyiidae.
Sledujete číselná označení vajec v obchodech? Někdy kvalitu vejce napoví už barva skořápky.
Kůrovec, eroze, ztráta biodiverzity – i to mohou přinést smrkové monokultury. Vědci se rozhodli podívat na problematiku smrkových lesů doslova do hloubky.
Akutní bolest hlavy, kterou trpí na světě každý desátý člověk. Podle vědců mohou ve vývoji léčiv sehrát klíčovou roli přírodní látky i „hormon spánku“.
Následující studie vás přesvědčí, že pestrobarevné peří není pro ptactvo jen módním doplňkem.
Dosud nepopsané látky se podařilo objevit vědcům v rostlinném druhu z Bulharska.
Vynalézavost některých živočišných druhů nás nepřestává udivovat. Přečtěte si článek o mutující populaci roztoče, který napadá české úly.
Uspěli jsme v prestižní výzvě ERA Chairs evropského programu H2020 !
Houby nepatří jen do lesa, najdeme je všude kolem nás. O tom, že nám mohou nabídnout více než omáčku, Vás přesvědčí tým našich vědců.
Předčasné odloučení od matky může mít negativní vliv na vývoj dítěte. Máme citové potřeby jen my? Naši vědci otestovali chování sociálně deprivovaných raků.
Skáčete pro pírko přes plot, ale nechcete naletět? Dnešní doba nabízí spotřebitelům spoustu možností a někdy může být obtížné se rozhodnout.
Na stres reaguje každý trochu jinak a neplatí to pouze u lidí. Studie otestovala, proč některé druhy kapradin snesou více než ostatní.
Jak dlouho vydrží v půdě nebezpečné organické látky? A odkud se tam vlastně berou? Vědci pozorovali půdní procesy za pomoci speciálních „rhizoboxů“.
Díky tepelné úpravě můžeme dosáhnout lepší chuti, konzistence a trvanlivosti potravin. Zároveň se připravujeme o celou řadu žádoucích látek, které se během úprav vytrácí.
Kromě mléka a masa nám krávy dávají také slušnou porci metanu. Přečtěte si práci našich vědců, kteří se pokusili omezit tvorbu emisí změnou kravského jídelníčku.
Budoucností v tlumení nebezpečných parazitů je přírodní směs bylin. Testy na jehňatech přinesly našim vědcům skvělé výsledky.
Unikátní studie experimentálně testovala přirozené způsoby inkubace vajec, získané poznatky nyní mohou pomoci snížit rizika infekce v komerčních chovech.
Jak chutná maso antilop? Chov divokých zvířat by mohl přinést řešení pro hladovějící Afriku.
Nejprestižnější publikace Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze za rok 2018
Prestižní publikace Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU v Praze vydané v roce 2019
Ing. Josef Soukup (doktorand KMVD) se umístil na prvním místě v kategorii Global One Health na mezinárodní studentské konferenci ELLS (Wageningen University and Research)
Tým docenta Kloučka publikoval v prestižním časopise Scientific Reports článek o působení přírodních látek na bakterii E. coli.
ČZU v Praze bude v rámci METROFOOD-RI zahrnuta na cestovní mapu velkých výzkumných infrastruktur ESFRI 2018
Nová látka proti kůrovci, kterou objevili odborníci z VÚRV (Ing. V.Stejskal s kolegy), FAPPZ (doc. M.Zouhar, Ing. M.Maňasová, prof. P.Ryšánek) a z Draslovky Kolín - Ing. J.Hnátek
SEMINÁŘ
12. - 14. září 2016
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.