Změna klimatu ohrožuje produkci aromatického chmele v Evropě

Růst teplot a stále častější sucha v minulých letech vedly a dále povedou ke snižování výnosu aromatického chmele v tradičních chmelařských oblastech v Evropě. Zároveň se snižuje obsah alfa hořkých látek, které určují chuť a hořkost piva. Vyplývá to ze studie v Nature Communications, na níž pracovali v rámci mezinárodního týmu vědci z Katedry agroekologie a rostlinné produkce. Pěstitelé chmele tak potřebují urychleně vytvořit adaptační strategii a přijmout konkrétní opatření, které povedou k udržení produkce.

Podle výsledků studie se budou podmínky pro pěstování chmele v Evropě měnit nerovnoměrně. Lépe na tom budou severněji položené pěstitelské regiony, kam spadá i Žatecká chmelařská oblast, naopak hůře jižněji položené regiony. Kvůli růstu teplot vzduchu dozrává chmel až o 20 dnů dříve než v minulosti. Dozrávání se navíc posouvá do horkých dnů, což má negativní dopad na obsah alfa hořkých látek. Pokles množství srážek a častější epizody sucha mají zase negativní dopad na výnos.

Předpokládaný pokles výnosu do roku 2050 je podle modelových projekcí v rozmezí od 4 do 18 procent a obsah alfa hořkých látek o 20 až 31 procent proti současnosti v případě, že nedojde k přijmutí adekvátních adaptačních opatření. Vedle dopadů změny klimatu budou muset pěstitelé reagovat i na požadavky udržitelnosti výroby.

Autoři:
Dr  Ing. Martin Možný
Doc. Dr. Mgr. Věra Potopová

Climate-induced decline in the quality and quantity of European hops calls for immediate adaptation measures.

MOZNY M, Trnka M, Vlach V, Zalud Z, Cejka T, Hajkova L, POTOPOVA V, Semenov MA, Semeradova D, Büntgen U. Climate-induced decline in the quality and quantity of European hops calls for immediate adaptation measures. Nature Communications [online].
Dostupné z: doi: 10.1038/s41467-023-41474-5 nebo zde v příloze.

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.