Úspěch na mezinárodní studentské konferenci ELLS 2018

Ing. Josef Soukup, doktorand na Katedře mikrobiologie, výživy a dietetiky, se umístil na prvním místě v kategorii Global One Health na 10. mezinárodní studentské konferenci ELLS, která probíhala na Wageningen University and Research v Nizozemí.

Umístil se svou prací na téma „Plant oils rich in medium-chain fatty acids inhibit the efficacy of antibiotics“, výzkumem, který prováděl pro svou diplomovou práci. Snažil se zjistit interakce mezi rostlinnými oleji přirozeně bohatými na mastné kyseliny se střední délkou řetězce (tzv. MCT tuky), které mají antibakteriální účinky, a antibiotiky užívanými proti kmenům Staphylococcus aureus (resistentním – MRSA, citlivým na antibiotikum i klinickým izolátům). Svou práci vypracoval pod vedením paní profesorky Evy Skřivanové, ve spolupráci s její doktorandkou Klárou Laloučkovou. Praktická část probíhala v laboratořích Fakulty tropického zemědělství, velký dík patří týmu vedenému panem profesorem Ladislavem Kokoškou.

Samotná konference probíhala v listopadu 2018, kde ho svojí přítomností a praktickými radami podpořila i docentka Lenka Kouřimská, pod jejímž vedením nyní pracuje na disertační práci. Jednalo se o široce zastoupenou konferenci, účastnili se jí studenti z několika světových univerzit - BOKU-Rakousko, CAU-Čína, CZU-Česká republika, HUJI-Izrael, LU-Nový Zéland, SCIENCE-Dánsko, SLU-Švédsko, UHOH-Německo, WULS-SGGW-Polsko, WUR-Nizozemí. O nejvyšší ceny se soutěžilo v 5 kategoriích – Biobased Solutions, From Field to Fork, Global One Health, Humans and Nature a Metropolitan Solutions. Zde měl každý student 15 min na prezentaci své práce a následně byl podroben otázkám z publika a od vědců z celého světa. Hodnocen byl zejména přínos daného tématu vědě, formulace hypotéz, zpracování výsledků a v neposlední řadě také prezentace daného tématu publiku. Současně soutěžili někteří studenti z těchto univerzit i se svými postery, kde byly nejlepší práce také oceněny.

Pro samotného autora bylo toto vůbec první vystoupení v zahraničí, sám přisuzuje úspěch prezentace zejména zlepšení v projevu a v anglickém jazyce díky přednáškám o výživě, které pravidelně pořádá pro nadnárodní firmu jakožto nutriční poradce. Zároveň pracuje jako silově nápravný trenér i s několika zahraničními klienty.

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.