Hospodaření na rodinných farmách je tradiční, celosvětově nejrozšířenější a dlouhodobě udržitelnou formou hospodaření na půdě. Spojuje v sobě rodinnou tradici, péči o majetek a půdní úrodnost, a zejména pevnou sociální i ekonomickou vazbu na místo, které dávají předpoklad pro zdravý rozvoj venkovských komunit, udržitelné využívání přírodních zdrojů a tvorbu kulturní krajiny. Dobrý hospodář musí kromě silné osobní motivace disponovat jak teoretickými znalostmi potřebnými pro pochopení přírodních zákonitostí, tak i odbornými znalostmi a dovednostmi nezbytnými pro zajištění konkurenceschopnosti podniku. V průběhu studia student tyto znalosti a dovednosti získá dobře volenou kombinací předmětů a praktickou výukou se zapojením odborníků z praxe.
Možnosti uplatnění absolventů:
- zemědělské podnikání na vlastní farmě,
- samostatný technik-specialista spravující zemědělský majetek,
- technické pozice ve větších zemědělských podnicích,
- odborný pracovník ve sféře poradenství a služeb pro zemědělské podniky,
- referent či technik v profesních organizacích a svazech.
Profilové disciplíny:
Botanika, Zoologie, Agroekologie, Pěstování rostlin a chov hospodářských zvířat, Mechanizace zemědělské výroby, Základy hodnocení kvality potravin rostlinného i živočišného původu, Politika rozvoje venkova v EU, Základy podnikové ekonomiky
Doporučené navazující magisterské studium:
Hospodaření v zemědělství (AGRIMF), Rozvoj venkovského prostoru (AGRIMR), Ekologické zemědělství (AGRIME), Rostlinná produkce (FYTOMP), Chov hospodářských zvířat (ANIMAM)