Studium je koncipováno s cílem poskytnout takovou nabídku předmětů, která uspokojí jak zájemce o získání uceleného vzdělání v zemědělské výrobě a zpracování produkce, tak i studenty přijíždějící ze zahraničních univerzit na výměnné pobyty. Studium učí studenty vědeckému chápání biologických principů zemědělství, seznamuje je s moderními technologiemi a umožňuje získat základní znalosti v oblasti kvality a zpracování zemědělské produkce a potravin. Důraz je kladen na proporcionalitu předmětů teoreticky zaměřených a aplikovaných. První polovina studia je zaměřena na aplikované přírodní vědy a vztahy mezi způsoby hospodaření na půdě a prostředím. V druhé polovině studií jsou studenti vedeni k využívání získaných znalostí k identifikaci a řešení praktických problémů s ohledem na produkční, ekonomické a environmentální cíle, jakož i kvalitu produkce. Potřebné dovednosti získají studenti absolvováním praxí na fakultních zařízeních, ve spolupracujících podnicích a ústavech se zaměřením podle specializace studenta.
Možnosti uplatnění absolventů:
Zvolenou kombinací prakticky zaměřených předmětů získává absolvent komplexní orientaci v zemědělsko–potravinářském komplexu z pohledu jednotlivých odvětví, i v celé výrobní vertikály vybraného produktu. Cílem studia je vychovat odborníky s kvalitním, šířeji zaměřeným vzděláním, kteří se mohou uplatnit v týmech a na nižších řídících funkcích prakticky v celém zemědělsko– potravinářském komplexu. Předností na pracovním trhu bude znalost terminologie a odborné komunikace v anglickém jazyce, důležitá zvláště při práci v nadnárodních společnostech nebo při zavádění a používání zahraničních technologií. Širší odborné vzdělání poskytuje dobrou flexibilitu na pracovním trhu, nebo umožňuje provozování samostatné podnikatelské činnosti v oblasti zemědělské, případně potravinářské výroby a souvisejících služeb. Absolvent má všechny předpoklady pro práci v týmu nebo na nižších řídících funkcích ve výrobních podnicích nebo ve státní administrativě s agendou.
Profilové discipliny:
Zemědělské systémy, chov hospodářských zvířat, rostlinná a živočišná výroba, kvalita rostlinných a živočišných produktů.