Centrum precizního zemědělství se představilo na Našem poli 2023

V krátkém ohlédnutí za letošním ročníkem zemědělské výstavy Naše pole bychom rádi poděkovali všem za návštěvu našeho odborného programu. Věříme, že vás svoji náplní zaujal a přinesl vám nové informace nebo inspiraci.

Předvádění techniky by se neobešlo bez náležité podpory firem a zemědělců, kteří s technikou přijeli nebo ji zapůjčili. Poděkování tak patří Jindřichu Smögerovi, který zapůjčil techniku Kverneland. Konkrétně se jednalo o secí stroj Optima, který byl osazen čelní nádrží a tryskami pro pásovou aplikaci herbicidu při setí, postřikovač, který předvedl cílenou aplikaci herbicidu a secí stroj Monopill rovněž s možností pásovéh postřiku při setí. Soupravu doplňoval meziřádkový kultivátor Kverneland.

Společnost Agrometall s.r.o. se prezentovala postřikovačem John Deere s prezentací bodového postřiku. Pro oba postřihače byly připraveny aplikační mapy vytvořená ze snímků, které byly pořízeny bezpilotními prostředky. Zde se sluší poděkovat Josefu Chárovi a společnosti SAM Dimension za předvedení monitorovacích bezpilotních prostředků a realizaci sběru dat zaplevelení.

Společnost Telink, ve spolupráci se Strom Praha, předvedla v akci aplikační dron DJI Agras 30 s nádrží na 30 litrů. Druhou ukázku bezpilotního aplikačního dronu zajistila společnost XAG, který byl osazen nádržé 40 litrů. Obě ukázky budily zaslouženou pozornost.

Přesnost aplikace herbicidu demonstrovala společnost Leading Farmers CZ a.s. nasazením přesného postřikovače s rozeznáváním plevelů Ecorobotics ARA.

Zájem návštěvníků vzbudilo představení autonomního, elektricky hnaného, robota Naio Orio, odprezentovaný společností Agri-Precision s.r.o. Robot byl osazený meziřádkovým kypřičem.

Variabilní aplikace hnojiv by se neobešla bez sběru dat. Agricon Czechia-Slovakia s.r.o. představila soupravu optického senzoru N-Senzor Yara a poloautonomního odběrného ramene pro vzorkování půdy.

Landmaschinenfabrik Köckerling GmbH & Co. KG se prezentovala kypřičem Vector 460 se zásobníkem Boxer. Souprava předvedla možnost vícevrstvé aplikace granulovaných hnojiv do půdního profilu.

Závěr patřil opakovanému předvedení bezpilotního prostředku DJI Agras, tentokrát osazeným zásobníkem na granulát s rozmetacím ústrojím.

Děkujeme rovněž nakladatelství ProfiPress za přizvání k pořadatelství doprovodného programu. Doprovodnému programu předcházel prezentace pro studenty středních odborných škol.

Za CPZ Milan Kroulík, Václav Brant, František Tošovský, Jiří Dreksler a Josef Chára

 

Další informace najdete na internetových stránkách Centra precizního zemědělství

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.