Název projektu:

Komplexní přístup ke zpracování fermentačního zbytku ze zemědělských bioplynových stanic

Poskytovatel dotace:

Technologická agentura České republiky

Veřejná soutěž, v rámci které je projekt řešen:

  1. veřejná soutěž programu Prostředí pro život 2, PP1 a PP2

Podprogram 2 – Ekoinovace, technologie a postupy pro ochranu životního prostředí

Příjemce:

Česká zemědělská univerzita v Praze – Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů

Spoluřešitelé projektu:

AGRO PODLESÍ, a.s.

Doba řešení projektu:

  1. 1. 2025 až 31. 12. 2028

Celkový rozpočet projektu:

15 650 000 Kč

Výše podpory:

11 730 000 Kč

Hlavní řešitel:

prof. Ing. Pavel Tlustoš, CSc., dr. h. c.

Cíle projektu:

Cílem projektu je identifikovat optimální postupy pro nakládání s fermentačním zbytkem (FZ) produkovaným v objektech zemědělských bioplynových stanic. Aplikovány budou metody stripování amoniaku, nitrifikace a tepelné zahuštění. Při tom bude kladen důraz na minimalizaci nákladů pro výstavbu i provoz vyvíjeného zařízení. Pozornost bude věnována eliminaci negativních dopadů manipulace s FZ na stav životního prostředí. Zpracování FZ povede k získání nových produktů. Projekt cílí na optimalizaci využití všech látek obsažených ve FZ (sloučeniny dusíku a dalších živin, organická složka, voda atd.) v zemědělských systémech vedoucí mimo jiné k efektivnějšímu využití živin, ke snížení závislosti na neobnovitelných zdrojích a na nakládání s FZ v souladu s myšlenkami cirkulární ekonomiky.

Dosavadní výstupy projektu:

Diplomová práce nazvaná „Optimalizace postupů zpracování fermentačního zbytku vedoucích k jeho racionálnímu využití“

Příspěvek na konferenci Voda 2025

Článek v časopise Waste Forum

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.