On 12 May 2025, the FAPPZ held the competition for the best scientific and project work of bachelor and master students at FAPPZ the Student Scientific Conference. This year, the competition was announced in five sections, with a total of 55 students.
The most represented departments in the competition were the Department of Microbiology, Nutrition and Dietetics; the Department of Landscape Architecture; the Department of Ethology and Companion Animal Science; the Department of Food Science; the Department of Soil Science and Soil Protection and the Department of Agroenvironmental Chemistry and Plant Nutrition.
All students who participated in the competition received honorary acknowledgement of their participation in the Student Scientific Conference FAPPZ. The students who placed 1st - 3rd in each competition section received from the Dean of the Faculty, prof. Ing. Josef Soukup, CSc. diploma and a financial reward.
The results of the competition (1st - 3rd place):
Agriculture
- Bc. Cornelia Laflinová - Bilance uhlíku nadzemní a podzemní biomasy strniskových meziplodin / Carbon balance of above- and below-ground biomass of stubble catch crops (KARP, Ing. Pavel Fuksa, Ph.D.)
- Bc. Anna Vernerová - Testovaní ředidel ejakulátu ke zlepšení in vitro kvalitativních parametru krátkodobě konzervovaného spermatu beranů / Testing of ejaculate diluents to improve in vitro quality parameters of short-term preserved ram sperm (KCHHZ, Ing. Filipp Georgijevič Savvulidi, Ph.D.)
- MgA. Bc. Klára Pavlovcová - Porozumění vizuální komunikaci psa člověkem / Dogs imitating humans: the possibilities of learning (KEZCH, vedoucí práce Bc. Lucie Přibylová, Ph.D., MSc.)
Biology, Ecology and Environment
- Bc. Ing. Michaela Dvořáková - Analýza schopnosti psa detekovat elektronická zařízení / Analysis of the dog's ability to find electronic devices (KEZCH, Ing. Adéla Dokoupilová, Ph.D.)
- Bc. Kateřina Špačková - Gregariózní strategie parazitické vosičky Anaphes flavipes (Hymenoptera: Mymaridae) a její možná role v přežívání po útoku predátora / Gregarious strategy of Anaphes flavipes (Hymenoptera: Mymaridae) and its possible role in wasp survival after predator attack (KOR, Mgr. Alena Samková, Ph.D.)
- Agáta Hlavatá - Využití metod qRT-PCR a ddPCR pro detekci exprese významných alergenů u zahradních plodin / Use of qRT-PCR and ddPCR techniques to detect the expression of significant allergens in garden crops (KGŠ, doc. Dr. Ing. Pavel Vejl)
Earth Sciences
- Bc. Magdalena Zichová - Význam minerálních vod ve výživě člověka a jejich vybrané fyzikální a chemické vlastnosti / The importance of mineral waters in human nutrition and their selected physical and chemical properties (KMVD, prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.)
- Bc. Andrea Krasanovská - Identifikace mikroplastů v půdě pomocí nilské červeně / Identification of Microplastics in Soil Using Nile Red (Katedra plánování krajiny a sídel - FŽP, Ing. Radek Klíč, Ph.D.)
- Matěj Novotný - Vulkanické půdy v Česku – potvrzení výskytu a vlastnosti / Volcanic soils in the Czech Republic - confirmation of their occurrence and their properties (KPOP, doc. RNDr. Tereza Zádorová, Ph.D.)
Architecture and Urbanism
- Barbora Pospíšilová - Revitalizace zemědělské krajiny se zaměřením na zadržování vody v krajině na území obce Košťálov / Revitalization of the agricultural landscape with a focus on retaining water in the landscape in the territory of the village of Košťálov (KZKA, RNDr. Oldřich Vacek, CSc.)
- Bc. Petra Maršálková - Revitalizace říčních lázní na řece Sázavě / Revitalization of the river baths on the Sázava River (KZKA, doc. Ing. Matouš Jebavý, Ph.D.)
- Bc. Věra Holubářová - Revitalizace úseku potoka v návaznosti na soustavu rybníků na Zlínsku / Revitalisation of a stream section in connection with a systems of ponds in the Zlín region (KZKA, doc. Ing. Matouš Jebavý, Ph.D.)
Food Science
- Bc. Kristýna Květová - Variabilita stravy a plnění nutričních požadavků u histaminové intolerance / Dietary variability and fulfillment of nutritional requirements in histamine intolerance (KMVD, doc. Ing. Jan Pánek, CSc.)
- Bc. Barbora Koudelková - Využití nízkodohřívaných sýrů holandského typu v české a evropské kuchyni / The use of low-heated Dutch-type cheeses in Czech and European cuisine (KKBP, Ing. Veronika Legarová, Ph.D.)
- Bc. Eliška Paidarová - Validace HPLC metody pro stanovení sacharidů v rajčatech a vliv odrůdy na jejich kvalitu a senzorické charakteristiky / Validation of HPLC method for the determination of sugars in tomatoes and the effect of the variety on their quality and sensory properties (KMVD, prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.)
Congratulations not only to the winners, but also to all students who participated in the Student Scientific Conference. We thank the chairs and members of the committees for their work.
On behalf of the competition organisers Ing. Pavlína Kupčíková, doc. Ing. Miloslav Zouhar, Ph.D., prof. Ing. Lukáš Kalous, Ph.D. a prof. Ing. Josef Soukup, CSc.
Photo: Mgr. Adéla Malinovská - CPIS