Dne 26. června 2025 se v prostorách Potravinářské komory ČR konalo národní kolo soutěže Studenti pro kvalitu potravin. Národního kolo probíhalo v návaznosti na školní kola, která probíhala během celého akademického roku 2024/2025. Národního kola se zúčastnilo 16 studentů a studentek, kteří byli nominovaní z pěti univerzit (ČZU, VŠCHT, MENDELU, VETUNI a JČU). ČZU reprezentovali Ing. Jiří Candra (Studium základních parametrů kvality plodů sloupcových odrůd a novošlechtění jabloní), Ing. Lucie Koláříková (Analýza bakterií rodu Clostridium v jedlém hmyzu) a Ing. Tomáš Blažek (Senzorická interakce aminokyselin v modelových roztocích piv), který prezentoval svůj výzkum prováděný ve spolupráci s VÚPS.
Účastníci měli možnost prezentovat během 5-10 minut výsledky své bakalářské či diplomové práce. Na jednotlivé prezentace navazovala krátká diskuse, při které soutěžící odpovídali na dotazy členů komise. Komisi tvořili přední odborníci z oblasti kvality potravin: Ing. Jan Pivoňka, Ph.D. (PK ČR), předseda hodnotící komise, Ing. Eliška Fořtová (PK ČR), prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D. (ČZU), Mgr. Barbora Havelková, Ph.D. (VETUNI), Ing. Klára Bartáková, Ph.D. (VETUNI), prof. Ing. Vladimír Kocourek, CSc. (VŠCHT), Ing. Jana Zemanová, Ph.D. (MENDELU), RNDr. Jana Olšovská, Ph.D. (VÚPS) a doc. Ing. Pavel Smetana, Ph.D. (JČU)). Komise se ve svém hodnocení zaměřila na kvalitu prezentací a diskusi, ale rovněž na uplatnitelnost výsledků v praxi. V diskusi se komise se shodla, že prezentované práce všech soutěžících měly velmi vysokou úroveň. Mezi oceněnými byli i účastníci z ČZU: Ing. Lucie Kolaříková získala ocenění za excelentní práci v oblasti potravinářské technologie a Ing. Tomáš Blažek byl vyhodnocen jako celkový vítěz ročníku. Oceněným studentům náleží blahopřání a poděkování za vzornou reprezentaci univerzity a fakulty.
Foto: ocenění účastníci (autor fotografie Ing. Jiří Candra), prezentující účastníci za ČZU (autorka fotografií prof. Lenka Kouřimská).