Letní škola Kambodža

V letošním srpnu se na Royal University of Agriculture (RUA) v Kambodžském Phnom Penhu konala již šestá letní škola, která je nedílnou součástí rozvojových projektů podporovaných Českou Rozvojovou Agenturou (ČRA). Za ČZU je vedoucím projektu Petra Chaloupková (FTZ, KER). Letní škola cílila hlavně na rozvoj měkkých dovedností. Studenti ČZU a RUA spolupracovali v malých týmech na zadaném projektu a v tomto mezinárodním prostředí si tak trénovali týmovou spolupráci, komunikaci, kritické myšlení ale také sběr dat a základy práce s multimédii (foto a video) pro potřeby medializace a PR. Výukové aktivity byly podpořeny místními kolegy (Sok Kimchhin a Raksmey Phoeurk). V praktické části studenti vytvořili studentskou organizaci SUMORUA - "Sustainable Movement of RUA". V rámci této organizace navrhli projekt vycházející z reálných potřeb kampusu RUA. Zorganizovali akční den, během kterého proběhly prezentace studentských týmů a přizvaných studentských organizací. Z konkurenční Royal University of Phnom Penh se zúčastnila skupina "Green bottles". Snahou této organizace je vývoj a distribuce ekologických, opakovaně uživatelných lahví na vodu, jelikož produkce plastu a nakládání s odpady je jedním z velkých problémů Kambodžského hlavního města (potažmo univerzitního kampusu). Dalším účastníkem akčního dne byla studentská organizace RUA "Youth for Environment group", jejímž zájmem je udržitelné nakládání s odpady a zvýšení hygienických standardů v kampusu univerzity. Studenti společně se zástupci RUA (Nguong Samnang) hledali během diskusí vhodnou formu spolupráce na zlepšení kvality kampusu. Následoval skupinový úklid, během kterého studenti společně vyčistili vybrané části kampusu od odpadků a umístili na toaletách hygienické potřeby a informační tabule zvyšující povědomí o potřebě mytí rukou mýdlem. Studenti si sami v rámci praktické výuky na Faculty of Agroindustry (Rithy Chhrun) vyzkoušeli výrobu mýdel a otestovali si přímý vliv mýdla na snížení počtu bakterií při správném mytí rukou.

Studenti se dále seznámili s principy organického udržitelného zemědělství v rámci výjezdu na pepřovou farmu v provincii Kampot. Zde se produkuje celosvětově známý pepř vyhlášené kvality.

Na závěr měli studenti možnost vzájemně porovnat své kuchařské umění a během neformálního ukončení letní školy společně připravili oběd kombinující prvky Evropské i Asijské kuchyně.

Za tým organizátorů Miloslav Petrtýl a Petra Brtníková.

 

In August we organised the 6th summer school in Cambodia at Royal University of Agriculture (RUA) in Phnom Penh. The summer school is the integral part of the development projects supported by Czech Development Agency (CDA).  The project manager at CULS is Petra Chaloupková (FTA , DED). The summer school was mainly focusing on soft skills. Students practised in small teams many skills: communication, critical thinking, negotiation, responsibility, presentation skills, listening, focusing on the long term impact, creation of some PR and communication materials, photography and video taking. Learning activities were supported by local colleagues (Sok Kimchhin a Raksmey Phoeurk). Within their assignment the students set up the organisation called SUMORUA - "Sustainable Movement of RUA". They designed a real project based on the real needs they identified. Under the Sumorua, students organised the "Action day". They invited other students and also representatives of another initiative called "Green bottles" that is based at the Royal University of Phnom Penh. They also worked closely with the Youth for Environment group that is based in the centre of languages at RUA. The action day started with presentations and discussions about the possible improvements of trash management, hygiene and sanitation. This discussion was supported by the RUA representatives (Nguong Samnang). Later that day they went out and in small groups and collected garbage, mainly plastics, at the RUA campus. They also distributed the soap and the hygiene supplements at toilets. Students also had a nice practical training at the Faculty of Agroindustry (Rithy Chhrun) and tried soap production. Using the special gel and the UV light, they also tested the direct effect of soap on reducing the number of bacteria when properly washing their hands. Among other activities we also visited the Sothy's pepper farm in Kampot. We used the world-famous pepper to demonstrate the sustainable principles of small scale organic farming.

Integral part of the summer school is informal closing ceremony when students prepare a lunch together mixing elements of the European and Asian cuisine :).

In Behalf of organizer Miloslav Petrtýl a Petra Brtníková.

Další články v rubrice

English ☰ Menu