Mladým vědcem na vlastní kůži 2023

V týdnu od 14. srpna 2023 na fakultě proběhl kurz pro studenty středních škol. Pořádáme ho již několik let pod názvem Vědcem na vlastní kůži. Studenti ze středoškolských lavic se seznamují s vědeckými úkoly vybraných pracovišť na fakultě. Pro ně je to jedinečná příležitost, jak si své teoretické znalosti upevnit na základě praktického předvedení našimi odborníky. Mnohá témata jsou směrována tak, aby se jim nabité znalosti hodily i v běžném životě.

V letošním roce se sešli opět skvělí studenti, mezi nimi byli 4 finalisti národního kola Středoškolské odborné činnosti a účastníci soutěže Rostlinolékaři do škol a další. Prošli mnoha laboratořemi, stali se na chvíli součástí vědeckého týmu. Měli možnost i založený pokus s kultivací plísní poslední den vyhodnotit.

Tématicky se jednotlivá stanoviště týkala rostlinolékařství, potravinářství, zemědělství, zahradnictví, ochrany půd, akvakultury a meteorologie a klimatologie s praktickou ukázkou portálu agropocasi.cz. Podle zájmu lze soudit, že studentky a studenty také zaujalo senzorické a chemické posouzení mezi dvěma na trhu volně dostupnými kolovými nápoji, ochutnávka rostlinných nápojů v senzorické laboratoři Potravinářského pavilonu, dále problematika rezistence některých plevelů na vybrané účinné látky a GMO, přednáška o lepku a celiakii. Poutavá byla ukázka práce v terénu z projektu „Zachraň karase“, dále v laboratoři se dozvěděli jaká témata v technologii pěstování se zkoumají u léčebného konopí a trendy ve využití bioodpadu. U mikroskopů měli možnost zkoumat hlístice - háďátka a diagnostikovat další patogeny na úrovni molekulární biologie. Pod mikroskopy si prohlédli různé druhy klíšťat a naučili se je rozeznávat. Jistě ocenili i možnost zjistit si vlastní skupinu krve. Jeden den jsme věnovali výkladu a praktickým ukázkám pouze v anglickém jazyce.

Praktická cvičení byla vhodně střídána s výkladem a exkurzemi, např. na Výzkumné a demonstrační stanici zahradnictví v Troji a ve sbírkových a výukových sklenících ČZU. Nad rámec programu jsme spolu navštívili zoologickou zahradu, zejména nový Pavilon goril, kde se nám věnoval profesionální průvodce. I na něj si jistě mnozí uchovali pěknou vzpomínku.

Součástí tohoto semináře je i písemná zpětná vazba od studentů. A co říkali na letošní program? Vybíráme některé komentáře:

  • Tento kurz předčil má očekávání, bylo to fakt skvělý, skvělý lidi, cením jakou práci jste si dali s programem.Dozvěděl jsem se hodně nových informací z nichž největší přínos pro mě mělo asi rostlinolekarstvi a pak ty pokusy s půdou a exkurze v troji.
  • Bylo to super, dozvěděl jsem se dost nových věcí. Největší přínos pro mě je, že jsem si našel nové kamarády a taky možná svůj obor :D
  • Bylo to moc fajn, byla jsem příjemně překvapená
  • Vím kam mám jít na VŠ
  • Největší přínos pro mne měly programy o rostlinolékařství a klíšťatech. Má očekávání byla naplno splněna
  • Určitě ano, největším přínosem jsou zkušenosti z praxe aktivit
  • Naprosto předčil, bála jsem se toho, ale nakonec úžasné a velmi přínosné. Pro mě to bylo velmi rozhodující kam se následně vydat a zda jít s tou těžší variantou a rozhodnutí bylo učiněno. Nejvíce přínosné bylo asi nahlédnutí do celkové práce student profesor
  • Děkuji za krásný kurz namotivoval mne ke studiu CZU a rozhodně jej doporučím všem mladším ročníkům. Akorát by mohli říkat i celkové uplatnění a později plat v daném předmětů, aby studenti měli i takový reality check a neměli zkreslené představy. Mějte se a doufám, že Vás zase někdy potkám právě na CZU.
  • Nechci aby to znělo přehnaně, ale celý kurz byl skvěle naplánovaný, zorganizovaný a hlavně proběhl bez chyby. Pro budou účastníky bych doporučila pobyl na kolejích ať jim nic neujde :). Jediné co bych opravdu vytkla je z mého pohledu špatná propagace tohoto kurzu. Dozvěděla jsem o tom na poslední chvíli a dá se říct, že omylem. Skvělý program, skvělá cena a bezva kolektiv dejte reklamy všude.
  • Fakt vám děkujeme za krásnej kurz, našli jsme si zase skvělá kamarádství, máme spoustu nových vědomosti a hlavně zážitků, doufám že by byla možnost si někdy něco podobného zopakovat
  • Bylo to moc fajn a děkuji, že jsem mohl tento kurz navštívit
  • Děkuju že jsou lidé kteří investují svůj čas na to aby mohl být tento kurz.
  • kurz se mi velmi líbil, bylo to zábavně udělaný a dobře zorganizovaný
  • Měli jste to skvěle naplánované. Takhle dobrá organizace programu se často nevidí.
  • Děkuju, že jsem se mohla zúčastnit a nahlédnout na univerzitu, škola o prázdninách sice, ale tak moc užitá až to není možné. DĚKUJU!
  • Doufám ze se příští rok znovu setkáme

 

Ano. Velké díky patří všem vyučujícím a odborníkům, kteří se na přípravě semináře podíleli. Zejména za jejich energii a chuť, se kterými předávají své znalosti a nadšení z vědecké činnosti dalším generacím. Děkujeme konkrétně:

  • doc. Ing. Miloslavovi Zouharovi, Ph.D. a Mgr. Aleně Samkové, Ph.D. z katedry ochrany rostlin za stanoviště „Bez zdravé rostliny není zdravá potravina, aneb co skrývá rostlinolékařství“,
  • doc. Ing. Vítkovi Penížkovi, Ph.D. z katedry pedologie a ochrany půd za představení studijního programu Sustainable Use of Natural Resources, vyučovaného v anglickém jazyce,
  • doc. Ing. Jaroslavu Havlíkovi, Ph.D. z katedry kvality a bezpečnosti potravin za za představení studijního programu Agriculture and Food, vyučovaného v anglickém jazyce a za seznámení s potravinářským výzkumem na katedře,
  • Mgr. Paulině Marii Lesiczké, Ph.D. z katedry veterinárních disciplín za okruh Ticks suck (different tick species under the microscope),
  • Ing. Pavlovi Míchalovi, Ph.D., Ing. Zdeňkovi Košnářovi, Ph.D., Ing. Tereze Hřebečkové, Ph.D., Mgr. Petrovi Doležalovi, Ph.D. a Ing. Alexandře Kuklině z katedry agroenvironmentální chemie a výživy rostlin za stanoviště Bioodpad jako cenná surovina? a prohlídku laboratoře léčebného konopí,
  • Ing. Milanu Gottwaldovi z katedry zoologie a rybářství za stanoviště Záchranné programy na ohrožené ryby,
  • Ing. Lukáši Zíkovi, Ph.D. z katedry zahradnictví za prohlídku Demonstrační a výzkumné stanice v Praze – Troji a ukázku zdejší pokusné výsadby s akcentem na trvalé ovocné kultury. A také za ochutnávku ovoce ve slivoňovém sadu,
  • Ing. Kateřině Hamouzové, Ph.D. z katedry agroekologie a rostlinné produkce za okruh Uživíme budoucí generace?, resp. za představení sbírky méně běžných druhů plevelů, osvětlení herbicidní rezistence a problematiky pěstování geneticky modifikovaných odrůd,
  • vedoucímu Demonstračního a experimentálního pracoviště-skleníky Petrovi Jůzovi za poutavou prohlídku demonstračních, sbírkových a produkčních skleníků,
  • Ing. Lubošovi Türkottovi, Ph.D. a Ing. Zdeňkovi Hromadovi z katedry agroekologie a rostlinné produkce za stanoviště Meteorologie a klimatologie jako pomocník v zemědělství a představení agropocasi.cz v praxi,
  • Ing. Renátě Kunstové a Ing. Anežce Kopecké z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky za stanoviště „Hodnoť všemi smysly! Jak chutná věda?“

 (doufám, že jsme na někoho nezapomněli, pokud ano, hoďte mailem)

Na úvodní fotografii studenti vyhodnocují kultivaci patogenů v učebně katedry ochrany rostlin. Další fotografie - viz níže (autoři: Vlastimil Mikšík, Adéla Mráčková).

Za organizátory semináře: Martin Opatrný, Vlastimil Mikšík, Centrum propagace a informačních systémů

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.