Na týden mladým vědcem na vlastní kůži

V týdnu od 15. srpna 2022 na fakultě proběhl seminář pro studenty středních škol. Pořádáme ho již několik let pod názvem Vědcem na vlastní kůži. Studenti ze středoškolských lavic se seznamují s vědeckými úkoly vybraných pracovišť na fakultě. Pro ně je to jedinečná příležitost, jak si své teoretické znalosti upevnit na základě praktického předvedení našimi odborníky. Mnohá témata jsou směrována tak, aby se jim nabité znalosti hodily i v běžném životě.

V letošním roce se sešli opět skvělí studenti, mezi nimi bylo 5 finalistů národního kola SOČ. Prošli mnoha laboratořemi, stali se na chvíli součástí vědeckého týmu. Měli možnost i založený pokus poslední den vyhodnotit. Tématicky se jednotlivá stanoviště týkala rostlinolékařství, kvality živ.produktů, meteorologie a klimatologie a využití poznatků pro zemědělství, hmyzu jako potraviny blízké (?) budoucnosti, využití bioodpadu a na konec i senzoriky potravin. V potravinářském pavilonu měli studenti možnost upéci rohlíčky do zlatova.

 

Součástí tohoto semináře je i písemná zpětná vazba od studentů. A co říkali na letošní program? Vybíráme některé komentáře:

  • "Největším přínosem je zjištění, že škola může být příjemné místo. Možnost pohybovat se v laboratořích a možnost spoustu věcí zkusit jsou velké plusy. Velmi příjemným překvapením byla možnost prohlídky skleníků, která byla starostí navíc pro organizaci, ale moc potěšila."
  • "Moc jsem si to užila a dozvěděla se hodně nových informací. Nejvíce si cením toho, že jsme mohli pracovat a zkoušet nové věci."
  • "Kurz má očekávání splnil, protože jsem se dozvěděla spoustu nového a vyzkoušela si věci, co jsem dříve nezkoušela. Pro mě bylo přínosem vyzkoušet si fungování na vysoké škole, zjistila jsem, co bych od vysoké školy chtěla a vyzkoušela jsem si obory, kterým bych se chtěla teoreticky věnovat."
  • "Má očekávání spíše předčil, hlavně část s výrobou jídla. Za největší přínos považuji nová přátelství a kontakty!"
  • „Chtěla bych moc poděkovat a ocenit přátelskou atmosféru. Doufám, že jsou všichni takhle milí a ochotní i ke studentům, protože atmosféra mě nadchnula. Možná je to zbytečná informace pro vás, ale cesta mezi budovami formou procházky v zahradě je taky úžasná, takže další velké plus. Vše předčilo očekávání, děkuji.“
  • „I když jsem to nečekala, tak byl kurz zajímavý a mohu jo dále doporučit“
  • „Váš kurz se mi velmi líbil. Drželi jsme se programu, dokonce jsme se mohli podívat i do skleníků a Libosadu. Vyzkoušela jsem si spoustu zajímavých činností. Moc jsem si to užila - i dobrodružství s kolejemi. :D Za těch pár dní jsem získala spoustu kamarádů, s kterými se, doufám, uvidím na podobné akci i příští rok.“

 

Velké díky patří všem vyučujícím a odborníkům, kteří se na přípravě semináře podíleli. Zejména za jejich energii a chuť, se kterými předávají své znalosti a nadšení z vědecké činnosti dalším generacím.

Děkujeme konkrétně:

  • Ing. M. Maňasové, Ph.D. a Mgr. A. Samkové, Ph.D. z katedry ochrany rostlin za stanoviště Rostliny na nemocenské
  • prof. L. Kouřimské, Ph.D. a Ing. P. Škvorové z katedry mikrobiologie, výživy a dietetiky za stanoviště Otestuj si svoje smysly – senzorická analýza potravin 
  • Ing. J. Pytlíkovi a Ing. R. Codlovi z katedry chovu hospodářských zvířat za stanoviště Poznáš kvalitu živočišných produktů?
  • Ing. L. Türkottovi, Ph.D. a Mgr. M. Musiolkové, Ph.D. z katedry agroekologie a rostlinné produkce za stanoviště Meteorologie a klimatologie jako pomocník v zemědělství
  • S. Dobročkovi, J. Povejšilovi, M. Elznicovi z potravinářského pavilonu za stanoviště Rohlíčky do zlatova vypečené?
  • Ing. M. Kulmovi, Ph.D. z katedry zoologie a rybářství za stanoviště Hmyz jako hospodářské zvíře 
  • doc. Ing. Aleši Hančovi, Ph.D. a Ing. M. Míchalovi, Ph.D. z katedry agroenvironmentální chemie a výživy rostlin za stanoviště Bioodpad jako cenná surovina?
  • P. Jůzovi z Demonstračního a experimentálního pracoviště za poutabou prohlídku skleníků a Libosadu

 

Za organizátory semináře:
Martin Opatrný, Markéta Sůva, Vlastimil Mikšík
Centrum propagace a informačních systémů FAPPZ

 

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.