Vědcem na vlastní kůži 2020

V týdnu od 10. 8. 2020 se konal již 3. ročník „Vědcem na vlastní kůži“. Tato oblíbená akce, se letos bohužel konala v menším měřítku, než jsme chtěli, ale situace si to tak vyžádala.

Z přihlášených studentů jsme vybrali 8 účastníků biologických, chemických, fyzikálních a ekologických olympiád, kteří si vyzkoušeli následující činnosti:

Okruh: „Bioodpad jako cenná surovina“

Garant: doc. Ing. Aleš Hanč, Ph.D.

Průběh: Garant studentům přiblížil činnosti katedry v oblasti využití pevných odpadů. Důraz byl kladen na kompostování, vermikompostování a anaerobní rozklad. Studentům byla představena zařízení na zpracování bioodpadu nacházející se v areálu univerzity, zejména: Kompostování gastroodpadu v elektrickém kompostéru, vermikompostování v patrovém vermikompostéru a vermireaktoru

Činnosti + praktické ukázky v laboratoři:

  1. Kompostování gastroodpadu v elektrickém kompostéru, vermikompostování v patrovém vermikompostéru a vermireaktoru - ukázka v areálu univerzity – jaké bioodpady se zpracovávají, principy metod, jejich výhody a rizika
  2. Pyrolýza a biochar – ukázka produkce biocharu v laboratorních podmínkách
  3. Stanovení reziduí léčiv v odpadních materiálech – představení a ukázka moderního kapalinového chromatografu
  4. Význam stanovení pH v bioodpadech a vermikompostech – typy pH, stanovení aktivního pH v připravených bioodpadech a vermikompostech, vyhodnocení výsledků a význam pro praxi
  5. Stanovení enzymatické aktivity – význam parametru, příprava vzorku, měření na přístroji Tecan Infinite

Okruh: „Hmyz jako hospodářské zvíře“

Garant: Ing. Martin Kulma, PhD., doc. Ing. Lenka Kouřimská, PhD.

Průběh: Garanti studentům přiblížili chod pavilonu, konkrétní katedry a jednotlivé laboratoře. Proběhla přednáška o hmyzu a jeho využití a seznámení s výzkumy, které na toto téma fakulta provozuje. Proběhla demonstrace chovu různých druhů hmyzu a následně senzorická analýza potravin s obsahem hmyzu.

Činnosti + praktické ukázky v laboratoři:

  1. Insektárium. Praktická ukázka chovu různých druhů hmyzu
  2. Prohlídka analytických laboratoří KMVD
  3. Příprava pokrmu z hmyzu
  4. Praktická ukázka senzorická analýzy potravin s obsahem hmyzu

Okruh: „Poznáš kvalitu živočišných produktů?“

Garant: Ing. Radim Codl, Ing. Jana Fořtová

Průběh: Garanti studentům přiblíží chod pavilonu, konkrétní katedry a jednotlivé laboratoře zabývající se hodnocením kvality živočišných produktů.

Činnosti + praktické ukázky v laboratoři:

  1. Spermie a jejich hodnocení - proč se to dělá, jak se to dělá + šlechtění a výběr plemeníka (předvýběr na inseminační stanici) + příprava preparátu a barvení spermií, sledování pod mikroskopem a počítání jejich aktivity včetně počtů patologických kusů.
  2. Rozbor vajec a hodnocení kvality - význam rozboru + hodnocení tvaru vejce, tvrdosti skořápky, tloušťky skořápky, výšky a šířky žloutku / tuhého bílku, barvy žloutku
  3. Histologie tuku a svalu - význam rozboru + praktická ukázky - příprava preparátu, barvení a rozbor pod mikroskopem

  

Studenti si dále vyzkoušeli, jak funguje spontánní záření Luminiscence, vyrobili si vlastní jogurt a zkoumali fermentované mléčné výrobky. 

Děkujeme všem účastníkům a budeme se těšit příští rok. Zároveň připravujeme všechny okruhy pro natáčení, abychom mohli přinést zážitek z akce i studentům, kteří se vzhledem k situaci nemohli akce účastnit.

Další články v rubrice

English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.