Celospolečenský význam
Jen v ČR se sní přibližně 30 miliónů porcí jídla denně. Dnes vnímáme jako samozřejmé, že tyto potraviny jsou bezpečné a je jich dostatek. Bez výzkumu, vývoje a výchovy expertů, na kterém se podílí i naše katedra, by však tento stav nebyl dosažitelný ani udržitelný. Udržitelnost zemědělství a výroby potravin je také jednou z největších výzev blízké budoucnosti, na jejímž řešení se chce naše katedra podílet, ať již formou výchovy studentů, předáváním informací široké veřejnosti, nebo vlastním výzkumem. Konkrétně se v rámci výzkumných projektů zaměřujeme na redukci plýtvání potravin pomocí přírodních látek, vývoj včelích probiotik s využitím vedlejších surovin nebo vývoj nových mléčných výrobků a metod odhalení falšování mléka. Obecně se Katedra kvality a bezpečnosti potravin (KKBP) zaměřuje jak na kvalitu primární produkce zemědělských surovin, tak na jejich zpracování a analytické hodnocení potravin. Toto logické propojení produkce primárních surovin s potravinářským sektorem nabízí absolventům oboru široké uplatnění jak v zemědělství, potravinářství a prodeji potravin, tak i v kontrolních, legislativních a zkušebních institucích.
Vědeckovýzkumná činnost
Vědeckovýzkumná činnost KKBP pokrývá řadu oblastí agro-potravinářské problematiky. Laboratoř obilovin je zaměřena na určení rheologických parametrů a hodnocení kvality obilovin s ohledem na jejich pekařské vlastnosti. V oblasti přírodních látek je výzkum zaměřen na hodnocení biologických aktivit a následné využití v různých aplikacích, např. jako doplňky stravy, přírodní konzervanty, kosmetické přípravky s hojivým účinkem apod. Z hlediska živočišných produktů je katedra vybavena pro rutinní i speciální analýzy mléka a mléčných výrobků, včetně např. mléka kozího a ovčího či bůvolího, a provádí i hodnocení kvality masa a masných výrobků. Pro analytické hodnocení disponuje KKBP mimo jiné přístroji typu GC-FID, GC-MS, HPLC-UV/VIS, MilkoScan, HPLC-QTOF, HPLC-timsTOF, NMR a MALDI-TOF, či robotickým systémem pro zpracování vzorků. Výstupem vědeckovýzkumné činnosti katedry jsou jak čistě vědecké poznatky, tak i aplikované výsledky vedoucí k inovacím v potravinářství a příbuzných oborech.
Pedagogická činnost
KKBP vyučuje studenty bakalářských, magisterských a doktorandských studijních programů v následujících oblastech: kvalita a zpracování rostlinných produktů, kvalita a zpracování živočišných produktů, kvalita a zpracování mléka a mléčných výrobků, posklizňové úpravy, konzervace, skladování a balení potravin, bezpečnost, kvalita, legislativa a certifikace potravin, biologicky aktivní látky.
Aktivní je i spolupráce s vysokými školami, výzkumnými ústavy a institucemi obdobného zaměření, MZe a MZd ČR. V oblasti mezinárodní spolupráce spolupracuje KKBP s řadou evropských i mimoevropských univerzit (Wageningen University & Research, UVP Valencia, BOKU Wien, UHOH Hohenheim, University of Glasgow a další). V rámci těchto aktivit pořádá pravidelné letní školu pro studenty zaměřené na kvalitu a bezpečnost potravin.